Black Friday: Rabat 50 zł za każdy 1000 zł | KOD: BF2024 na wszystko bez promo i rat 0%
x Koszyk

Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Doskonała kuchnia czyli trójkąt roboczy w kuchni - Część II

W poprzednim artykule - pierwszej części naszego poradnika "Doskonała kuchnia" omawialiśmy podział projektu kuchni na 5 ważnych stref. Kolejnym aspektem projektu zabudowy kuchennej jest połączenie tych stref z ergonomią użytkowania.

Wyznaczenie złotej zasady podziału przestrzeni w kuchni jest proste i nie potrzeba do tego skomplikowanych studiów technicznych. By go wyznaczyć, stworzony został "trójkąt roboczy". 

Trójkąt roboczy przedstawia położenie względem siebie trzech najważniejszych elementów wyposażenia czyli lodówki, zlewu i płyty grzewczej które oparte są na wierzchołkach trójkąta.

Ta banalna zasada podziału sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty znajdują się blisko siebie, co w znacznym stopniu poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas gotowania.

Zaleca się by pomiędzy urządzeniami znajdującymi się w "trójkącie roboczym, odległości mieściły się w przedziałach:

  • pomiędzy lodówką a zlewem 120-210 cm
  • pomiędzy lodówką a płytą grzewczą 120- 270 cm
  • pomiędzy zlewem a płytą grzewczą 120-210 cm (~ 90 cm w niewielkich pomieszczeniach)

Jak wspominaliśmy na początku artykułu, trójkąt powinien zostać zaplanowany w każdej kuchni, bez względu na jej wielkość oraz kształt.

Zobaczcie na poniższej infografice, jak prezentuje się układ trójkąta, na planie różnych pomieszczeń:

 

 

Jak widzimy, trójkąt można uzyskać bez względu na układ kuchni.

Trójkąt roboczy w układzie jednorzędowym

W przypadku niewielkich pomieszczeń, najczęściej spotykamy układ jednorzędowy - w linii prostej na jednej ze ścian. Jego popularna nazwa to układ "I". W tym układzie wszystkie strefy występują po sobie jednak warto by pomimo niewielkich wymiarów, rozdzielał je blat.

Często popełnianym błędem przy tego typu układzie jest umieszczanie zlewu tuż obok płyty grzewczej

Jest to rozwiązanie bardzo niebezpieczne - przy smażeniu i używaniu zlewu, nawet mała kropla wody może spowodować wybuch oleju, łącznie z reakcją łańcuchową co może wiązać się z poparzeniami oraz niemożliwymi do usunięcia głębokimi plamami po oleju na ścianach oraz na samych meblach kuchennych.

Gotujący się olej jest bardzo niestabilny - nawet niewielkie poruszenie patelnią może spowodować jego zapłon.

Więcej o bezpieczeństwie w kuchni w kolejnej części poradnika.

Trójkąt roboczy w układzie dwurzędowym

W większych od typowego "jamnika kuchennego" pomieszczeniach, stosowany jest często układ dwurzędowy. Kiedy możemy go stworzyć? Należy pamiętać, że dla komfortu pracy, odległość pomiędzy ścianami powinna wynosić 240 cm. Głębokość blatów to 60 cm. Po obu stronach, odejmuje to nam od dostępnej powierzchni do poruszania się 120 cm. 120 cm z kolei to odległość jaka potrzebna jest do swobodnego i jednoczesnego otwarcia szafek po obu stronach zabudowy.

W tym popularnym układ dwurzędowym jedną część kuchni powinniśmy przeznaczyć na strefę zapasów oraz zmywania a drugą - wyłącznie strefą gotowania.

Przy większej odległości pomiędzy ścianami - trójkąt roboczy wydłuża się a co za tym idzie - wydłuża się również czas potrzebny na przygotowanie posiłku. Należy unikać tego typu zabudowy w bardzo dużych pomieszczeniach. 

Trójkąt roboczy w układzie "L" i "U"

Coraz popularniejsze w dzisiejszych czasach, stają się aneksy kuchenne, połączone z salonem. W przypadku tego typu rozwiązań, przestrzeń nie jest sztywno ograniczona ścianami a co za tym idzie, rosną możliwości aranżacyjne zabudowy kuchennej. Są to najczęściej spotykane rozwiązania gdzie mamy do czynienia z planowaniem kuchni w kształt Litery L oraz U.

Od nadmiaru przestrzeni, może się jednak wszystko pomieszać i zamiast doskonałej kuchni, stworzymy twór, który będzie powodować ciągłą irytację oraz niechęć przebywania w tej przestrzeni. Jak zatem dobrze wykorzystać tę dużą swobodę aranżacyjną?

Przy strefie L, jedna z części szafek, powinna zostać przeznaczona na strefę zapasów a druga na strefę zmywania i gotowania.

W przypadku litery U, każda zer stref powinna znajdować się na innej ścianie. 

Trójkąt roboczy czyli oszczędność czasu i pieniędzy

Te proste zasady, pozwolą zaoszczędzić nam i czasu i pieniędzy gdzie czas marnować będziemy na długotrwale i męczące przygotowanie posiłku a pieniądze na wymianę nieudanej kuchni, która po kilku latach irytowania nas, spowoduje usilną chęć jej wymiany.

Jeśli w podsumowaniu tym, mówimy o pieniądzach to w kolejnej części poradnika omówimy planowanie kuchennego budżetu - od remontu, poprzez robociznę aż po meble i oświetlenie a po dobre kuchnie, zapraszamy Was do naszego działu zestaw mebli kuchennych pod linkiem: https://meblem4.pl/zestawy-kuchni-meble-kuchenne,c15.html.

 

 

 

 

 

 

Data publikacji: 12.02.2019 21:02:57

Kategorie: Pomysły na wnętrza, Porady, Projektowanie kuchni

Tagi: meble kuchenne, projektowanie kuchni

Produkty

Zaloguj się aby skomentować

Newsletter

Podaj nam swój e-mail, by otrzymewać promocyjne oferty.

Media społecznościowe

Zagórska 84a, 42-680 Tarnowskie Góry | Infolinia Codziennie 9-19: 534 08 08 01 | email: biuro@meblem4.pl | NIP 6452539918 REGON: 243564154