Prawidłowo zaprojektowana kuchnia nie może obejść się bez posiadania 5 stref roboczych, gdzie nie możemy pominąć takich miejsc jak do przechowywania, przygotowywania, zapasów, gotowania oraz mycia. W poradniku tym omówimy w przystępny sposób jak dobrze zaprojektować przestrzeń w kuchni.
Poranna owsianka, domowy rosół a może okazjonalny obiad dla znajomych, gdy chcemy popisać się swoimi zdolnościami? W dobrze zaprojektowanej kuchni, przygotowanie każdego dania stanie się tylko przyjemnością i pozwoli skrócić czas pracy.
Czas na rodzinne gotowanie!
Strefa I: PRZECHOWYWANIE
W każdej kuchni muszą znajdować się kuchenne przybory, począwszy od noży, poprzez sztućce, ceramika, garnki. Wyliczania nie będzie koniec. Ważne aby każdy z nich miał w kuchni wydzielone miejsce w jednej z szuflad lub koszu cargo.
Strefa II: PRZYGOTOWYWANIE
Przed aromatycznym gotowaniem, musimy wszystko pokroić, poszatkować i przyprawić. Ważne jest zatem miejsce na dużą deskę - przyda się więc szeroki blat roboczy. Jeśli kuchnia jest niewielka - postarajmy się by miał minimum 60 cm długości. W strefie tej - czyli pod blatem - warto umieścić Strefę I - pojemne szuflady oraz szafki w okolicy pozwolą zaoszczędzić czas i sprawią, że wszystko znajdzie się pod ręką.
Strefa III: ZAPASY
Marchew, ziemniaki, cebula - z warzyw i cukier, mąka sól - z produktów sypkich. To tylko niektóre z artykułów spożywczych, których nie może zabraknąć w kuchni.Warto przechowywać je w szafkach typu cargo czy słupkach spiżarnianych.
Warto dowiedzieć się też, czy szafka posiada wywietrznik. Nie pozwoli to na powstawanie pleśni czy wilgoci. Jeśli wywietrznika nie ma, tragedia się nie stanie - w łatwy i szybki sposób podczas montażu możemy nawiercić kilka otworów niewielkim wiertłem.
Dla zachowania estetyki, możemy najpierw wykonać szablon na planie okręgu o średnicy 5 cm i wykonać minimum 10 otworów. Oczywiście w każdej hurtowni z akcesoriami, czy markecie budowlanym kupimy estetyczną zaślepkę wentylacyjną. Musimy jednak wykonać wtedy otwór za pomocą nakładki otwornicowej na wkrętarkę.
Strefa IV: GOTOWANIE
Rodzinne gotowanie będzie przyjemne pod warunkiem, że wszystkie przybory kuchenne będą dostępne pod ręką - jeśli kuchnia jest duża - jej nieprzemyślane ułożenie stanie się problematyczne.
Może okazać się, że zanim dobiegniemy z jednego miejsca do kipiącego makaronu, ten zdąży się już rozlać po płycie grzewczej.
Dodatkowo bieganie nie jest wskazane - przewrócenie się i wylania wrzątku na siebie i wszystko dookoła, może wiązać się z niepotrzebną tragedią. Płyta grzewcza powinna znajdować się w centralnej części kuchni. Jeśli jest ona niewielka postarajmy się odseparować ją od zlewu, lodówki czy krańcowej szafki, minimum o 15 cm.
Więcej o bezpieczeństwie w kuchni w kolejnych częściach poradnika
Strefa V: SPRZĄTANIE
Po kuchennych wojażach, gdy aromatyczne zapachy wypełniły już całą kuchnię i jadalnię, a goście prosząc o dokładkę, dojadają ostatni kawałek Twojej potrawy, kucharz musi zmierzyć się w końcu z uporządkowaniem bałaganu i brudnych naczyń.
Oczywiście podczas gotowania, warto na bieżąco porządkować stanowisko pracy, jednak po zakończeniu gotowania warto zadbać o całościowe wyczyszczenie blatu kuchennego. Aby cały proces mycia przebiegł szybko i sprawnie, należy zastanowić się również nad zakupem zmywarki - najlepiej do zabudowy.
Przykrywamy ją jedynie ozdobnym frontem, imitującym szafkę kuchenną, co pozwoli na jej ukrycie i zachowanie estetyki. Front do zabudowy zmywarki jest niedrogi - zazwyczaj kosztuje w granicach 70-100 zł i jego zakup nie nadwyręży zbytnio budżetu przeznaczonego na wyposażenie kuchni. Dopełnieniem strefy sprzątania jest zlew jedno lub dwukomorowy. Warto wybrać model, chociaż z niewielkim ociekaczem.
Wygospodarowanie w planach kuchni tych 5 stref jest pierwszym etapem przygotowania projektu. Dzięki niemu możemy przystąpić do wyboru szafek do naszej kuchni, których wielkość zależy od naszej przestrzeni. Zaplanowanie ich należy wykonać niezależnie od posiadanego budżetu gdyż to nie cena jest najważniejsza ale to w jaki sposób będziemy się czuć w naszym nowym wnętrzu - w końcu nawet najdroższa kuchnia, sama obiadu za nas nie ugotuje. Warto mieć to na uwadze.
W kolejnej części poradnika już za tydzień: Trójkąt roboczy w kuchni - czyli podstawy ergonomii w kuchni.