Kup teraz i zapłać w ratach po wakacjach lub od razu w 10 ratach 0%, RRSO 0%

Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

Doskonała kuchnia czyli jak dobrze zaprojektować przestrzeń kuchenną: Część I

Prawidłowo zaprojektowana kuchnia nie może obejść się bez posiadania 5 stref roboczych, gdzie nie możemy pominąć takich miejsc jak do przechowywania, przygotowywania, zapasów, gotowania oraz mycia. W poradniku tym omówimy w przystępny sposób jak dobrze zaprojektować przestrzeń w kuchni. 

Poranna owsianka, domowy rosół a może okazjonalny obiad dla znajomych, gdy chcemy popisać się swoimi zdolnościami? W dobrze zaprojektowanej kuchni, przygotowanie każdego dania stanie się tylko przyjemnością i pozwoli skrócić czas pracy.

Czas na rodzinne gotowanie!

Strefa I: PRZECHOWYWANIE

W każdej kuchni muszą znajdować się kuchenne przybory, począwszy od noży, poprzez sztućce, ceramika, garnki. Wyliczania nie będzie koniec. Ważne aby każdy z nich miał w kuchni wydzielone miejsce w jednej z szuflad lub koszu cargo. 

Strefa II: PRZYGOTOWYWANIE

Przed aromatycznym gotowaniem, musimy wszystko pokroić, poszatkować i przyprawić. Ważne jest zatem miejsce na dużą deskę - przyda się więc szeroki blat roboczy. Jeśli kuchnia jest niewielka - postarajmy się by miał minimum 60 cm długości. W strefie tej - czyli pod blatem - warto umieścić Strefę I - pojemne szuflady oraz szafki w okolicy pozwolą zaoszczędzić czas i sprawią, że wszystko znajdzie się pod ręką. 

Strefa III: ZAPASY

Marchew, ziemniaki, cebula - z warzyw i cukier, mąka sól - z produktów sypkich. To tylko niektóre z artykułów spożywczych, których nie może zabraknąć w kuchni.Warto przechowywać je w szafkach typu cargo czy słupkach spiżarnianych.

Warto dowiedzieć się też, czy szafka posiada wywietrznik. Nie pozwoli to na powstawanie pleśni czy wilgoci. Jeśli wywietrznika nie ma, tragedia się nie stanie - w łatwy i szybki sposób podczas montażu możemy nawiercić kilka otworów niewielkim wiertłem.

Dla zachowania estetyki, możemy najpierw wykonać szablon na planie okręgu o średnicy 5 cm i wykonać minimum 10 otworów. Oczywiście w każdej hurtowni z akcesoriami, czy markecie budowlanym kupimy estetyczną zaślepkę wentylacyjną. Musimy jednak wykonać wtedy otwór za pomocą nakładki otwornicowej na wkrętarkę. 

Strefa IV: GOTOWANIE

Rodzinne gotowanie będzie przyjemne pod warunkiem, że wszystkie przybory kuchenne będą dostępne pod ręką - jeśli kuchnia jest duża - jej nieprzemyślane ułożenie stanie się problematyczne.

Może okazać się, że zanim dobiegniemy z jednego miejsca do kipiącego makaronu, ten zdąży się już rozlać po płycie grzewczej.

Dodatkowo bieganie nie jest wskazane - przewrócenie się i wylania wrzątku na siebie i wszystko dookoła, może wiązać się z niepotrzebną tragedią. Płyta grzewcza powinna znajdować się w centralnej części kuchni. Jeśli jest ona niewielka  postarajmy się odseparować ją od zlewu, lodówki czy krańcowej szafki, minimum o 15 cm. 

Więcej o bezpieczeństwie w kuchni w kolejnych częściach poradnika

Strefa V: SPRZĄTANIE

Po kuchennych wojażach, gdy aromatyczne zapachy wypełniły już całą kuchnię i jadalnię, a goście prosząc o dokładkę, dojadają ostatni kawałek Twojej potrawy, kucharz musi zmierzyć się w końcu z uporządkowaniem bałaganu i brudnych naczyń.

Oczywiście podczas gotowania, warto na bieżąco porządkować stanowisko pracy, jednak po zakończeniu gotowania warto zadbać o całościowe wyczyszczenie blatu kuchennego. Aby cały proces mycia przebiegł szybko i sprawnie, należy zastanowić się również nad zakupem zmywarki - najlepiej do zabudowy.

Przykrywamy ją jedynie ozdobnym frontem, imitującym szafkę kuchenną, co pozwoli na jej ukrycie i zachowanie estetyki. Front do zabudowy zmywarki jest niedrogi - zazwyczaj kosztuje w granicach 70-100 zł i jego zakup nie nadwyręży zbytnio budżetu przeznaczonego na wyposażenie kuchni. Dopełnieniem strefy sprzątania jest zlew jedno lub dwukomorowy. Warto wybrać model, chociaż z niewielkim ociekaczem.

Wygospodarowanie w planach kuchni tych 5 stref jest pierwszym etapem przygotowania projektu. Dzięki niemu możemy przystąpić do wyboru szafek do naszej kuchni, których wielkość zależy od naszej przestrzeni. Zaplanowanie ich należy wykonać niezależnie od posiadanego budżetu gdyż to nie cena jest najważniejsza ale to w jaki sposób będziemy się czuć w naszym nowym wnętrzu - w końcu nawet najdroższa kuchnia, sama obiadu za nas nie ugotuje. Warto mieć to na uwadze.

W kolejnej części poradnika już za tydzień: Trójkąt roboczy w kuchni - czyli podstawy ergonomii w kuchni. 

 

Data publikacji: 22.01.2019 19:20:29

Kategorie: Pomysły na wnętrza, Porady, Projektowanie kuchni

Tagi: meble kuchenne, projektowanie kuchni

Produkty

Kuchnia Grey  260 cm

Kuchnia Grey 260 cm

Cena: 1512.00 zł

Kategoria: Szafki do kuchni Grey

Kuchnia Grey  260 cm

Kuchnia Grey 260 cm

Cena: 1512.00 zł

Kategoria: Zestawy mebli kuchennych

Kuchnia Ibis 360 cm

Kuchnia Ibis 360 cm

Cena: 3635.00 zł

Kategoria: Zestawy mebli kuchennych

Kuchnia Iconic 260 cm

Kuchnia Iconic 260 cm

Cena: 1502.00 zł

Kategoria: Zestawy mebli kuchennych

Kuchnia Kamduo 210 cm

Kuchnia Kamduo 210 cm

Cena: 1166.00 zł

Kategoria: Zestawy mebli kuchennych

Kuchnia Kamduo 210 cm Z8

Kuchnia Kamduo 210 cm Z8

Cena: 1187.00 zł

Kategoria: Zestawy mebli kuchennych

Zaloguj się aby skomentować

Szybki Kontakt 
Zostaw numer! Oddzwaniamy!
Newsletter

Podaj nam swój e-mail, by otrzymewać promocyjne oferty.

Media społecznościowe

Gliwicka 73a, 42-600 Tarnowskie Góry | Infolinia Codziennie 9-19: 534 08 08 01 | email: biuro@mebleM4.pl | NIP 6452539918 REGON: 243564154

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności plikow cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.